Altın Yatırımında Püf Noktalar

Altın yatırımı hem kolay muhafaza edilebilir olmasından hemde kağıt gibi zarar görme , yırtılma gibi riskleri bulunmadığından , eskiden beri insanların " yastık altı yatırımı " diye tabir ettiğimiz saklama şekillerinde saklanmıştır. Değerine bakıldığı zaman uzun vadede çok kazandırdığını açıkça görebiliriz
kısa vadeli yatırımlarınızda kullanmanız pek mantıklı görülmese de büyük meblağlar için altın kazandırma ihtimali yüksek bir yatırım aracıdır.

altın yatırımı yapmak mantıklı mı

Altının Değerini Etkileyen Faktörler Nelerdir ?

Hangi paranın ya da madenin ne kadar değerlenip ne kadar değer kaybedeceği hakkında %100 bilgiye sahip olmamız imkansız olsada çok yakın tahminlerde bulunmak mümkündür bunun için piyasa analizleri yapmak , gündem haberlerini iyi takip etmek gereklidir. Altın fiyatınıda etkileyen en önemli faktörlerden biride Amerikan Dolarıdır (USD) , altın alım satımını doların hareketliliğine göre karar verebilirsiniz.

Daha çok Amerikan Doları ile ters orantılı bir şekilde ilerleme gösteren altın dolar arttıkça düşüş göstermektedir. Analizlerin uzun vadeli incelenmesi ile bu bahsettiğimiz artış/azalış tepkilerini açık gözle görebilirsiniz. Çok büyük paranız yoksa ve tek işiniz borsa değilse , yani paranız yerinde durmasın en azından azda olsa değerlensin gibisinden bir düşünceniz var ise bu kadar detaylı analizlere gerek duymaksızın altın alabilirsiniz.

Altın Yatırımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Dikkat etmeniz gereken basit ama zarardan kurtaracak durumlar mevcuttur. Bunların en başında alış fiyatınızı unutmamanız için not etmeniz veya fişinizi saklamanız. Altını bozdurmaya karar verdiğinizde kaç gram altını kaç TL üzerinden aldığınızı detaylı görüp hesap yapabilirsiniz.

-Bilmeniz gereken bir husus ise şudur ki işçilik altının fiyatını belirleyen bir faktör değildir. Böyle bir gerekçe sunup satış işlemlerinde buna göre fiyat sunmaya kalkanlar olursa bunu belirterek konuya hakim olduğunuzu gösterin ve hakkınız ne ise onu almış olun.

-Gün içindeki altın fiyatının takibi de sizi zarardan kurtarabilir , aldığınız fiyatın altına ani bir düşüş sergilerse tekrar altın alıp düşmeden dolayı kaynaklanan zararınızı altının artışına göre azaltmış olursunuz. Yani tek fiyattan almak yerine bir kaç farklı fiyattan almak daha mantıklıdır.

-Günlük ve anlık işlemleriniz için internet bankacılığı ile alım satım yapmanız ya da Forex kullanmanız size kolaylık sağlayacağından tavsiye edilir. 

-Son olarak kısa vadede paranızı tekrar bozdurmak gibi bir planınız var ise altın almanız tavsiye edilmez çünkü paranız durduğu yerde değer kaybetmez ama kısa vadede altınla büyük zarar edebilirsiniz o yüzden gidecek yeri olmayan paralarınızı altına yatırıp uzun yıllarca bekletebilin.


Son olarak bu yazının bir yatırım tavsiyesi olmadığını , bilgilendirme amacı ile yazıldığını belirtmek isterim.

Comments